Netbook vásárlási útmutató

Szeretnéd tudni, hogy melyik netbook az amelyik a számodra a legalkalmasabb, mely a személyes igényeidnek meg tud felelni?
Ismertetjük mik azok a főbb szempontok, tippek és tanácsok, melyek a netbook vásárlás előtt érdemes figyelembe venni, hogy jó döntés hozzunk.

Netbookról
Netbook létrehozásának célja az volt, hogy egy rendkívül kicsi, olcsó, könnyen szállítható és kezelhető gépet kapjunk mely az asztali PC-nk mellett kiegészítő mobil eszközként tudjuk használni azt.

Szükséged van egy Netbookra?
Vegyél egy netbookot ha szükséged van egy:
Második számítógépre
Ha fontosabb a mobilitás, mint a nagy teljesítmény
Fiatal diákként szükséged van rá
Nem kell elvégezned a gépeddel, sok számmítással járó funkciókat, mint pl.: videó szerkesztés
DVD-zés nélkül is meg tudsz lenni.

Ha keresel egy viszonylag magas teljesítményű gépet alacsony áron akkor a Netbook ideális eszköz kaphatsz mert súlya sokkal kevesebb a nagyobb méretű társaitól.

 

Mit keresel?

Méret és design:
Fontos, hogy eldöntsük milyen súlyú és és kijelzővel rendelkező gépet szeretnénk. Kijelzők tekintetében 8,9, 10, 11, 12 colosok közül választhatunk. 10-12 méretű kijelzővel rendelkező gépek már jól kezelhetőek, mivel nagyobb billentyűzet mérete is.

Képernyő:
10 colos
méret a legelterjedtebb, ezek a rendszerek általában 1024 x 600 vagy 1024 x 576 felbontás tudnak. A 11 - 1280 x 800 or 1366 x 768 és 12 colos 1280 x 800 vagy 1366 x 768 pixel felbontásban képesek megjelenni.
A Nagyobb felbontású kijelzők segítenek a minden napi használat során abban, hogy kevesebb görgetéssel tudjuk megtekinteni képernyő tartalmát. Itt figyelembe kell venni, hogy a kisebb col méretű kijelzőn lévő nagyobb felbontással nem lehet ezt jól elérni.

Billentyűzet és Touchpad:
Mivel netbookok kisebbek, mint a legtöbb notebook-ok, a billentyűzet és touchpad is kisebb.
Keressünk egy olyan Netbookot ami majdnem hasonló elrendezésű a notebookhoz képest. Sajnos nagyon bosszantó lehet az, ha nem férünk el jól a billentyűzeten és rossz kiosztással rendelkezik.
Ha van rá módunk akkor próbáljuk ki a Touchpadot és az egér gombokat, hogy biztosak lehessünk, hogy elég nagy és könnyen kezelhető.
A legjobb megoldású netbookok azok amiknél az egér gombok a touchpad alatt helyezkednek el és nem jobbra és balra mellette. Nézd meg, hogy támogatja-e a multitouch funkciókat melyek a képek átméretezését vagy a weboldalak görgetését könnyít meg.

Akkumulátor:
Netbookok rendszerint már rendelkeznek akár 3 vagy 6 cellás akkumulátorral. Három cellás rendszerek általában kevesebb, mint 3 órányit bírnak, míg 6-cellás társaik 6 és 9,5 óra között teljesítenek. Ha nem ragaszkodsz az olcsóbb árhoz akkor egyértelmű a választás a 6 cellás mellett, mert így huzamosabb ideig használhatod anélkül, hogy valamilyen áramforrást keresnél a feltöltéshez. A 3 és 6 cellás gépek között kb. 10.000,-Ft különbség lehet vagy annál kevesebb.

Processzor (CPU):
A legtöbb netbookok már akár 1,6 GHz-es vagy 1,66 GHz-es Intel Atom CPU-k. Ugyanakkor van néhány lassabb is, mint pl.: Atom 1,2 GHz-es CPU.
Nagyon kevés számban létező processzorok a VIA chipszettel működőek (VIA Nano néven), melyek semmivel sem lassabbak az 1,6 GHz-es Intel processzor Atomtól.

Memória (RAM):
A Netbookban 1GB RAM van de általában 2GB -ig bővíthetőek. Az 1GB RAM tökéletesen megfelel a Windows XP és Linux operációs rendszereknek, de a Windows Vista és Windows 7 operációs rendszernek már kell a +1GB RAM a megfelelő működéshez.

Operációs rendszer:
Windows XP Home szinte minden a netbookban van. Azonban vannak olyan gépek is ahol Linux változatokkal is használható, pl.: Ubuntu. És található már olyan típusok is amikben Windows Vista rendszer lett telepítve, és a jövőben számítani lehet a Windows 7 rendszerek megjelenésére is.
Ezeken kívül, több gyártó és más cég (pl..: Google) is elkezdte saját operációs rendszereinek fejlesztését mely kizárólak csak netbookokra készülnek. Nagy valószínűséggel ezek lesznek azok az erőforrás kezelő rendszerek mely teljes mértékben fogják a Netbookban rejlő teljesítményt kiaknázni.

Hard drive / SSD:
Még néhány Netbookban találhatóak a kis kapacitású háttér tárolók, de túlnyomó többségében a HDD-k az adat tárolók.
Az SSD olcsóbb de lassabb is a HDD társától. Ha HDD mellett döntünk nézzük meg, hogy a legalább 5,400 fordulat/perc teljesítményű és legalább 120 GB-os a kapacitása.
Jelenleg a legnépszerűbb a 160 GB méretű. Sajnos a lassabb fordulat számú HDD az egész rendszert le tudja lassítani ezért ezt nem is ajánljuk.

Optikai meghajtó:
Kilencvenkilenc százalékban netbookban nincsen belső optikai meghajtók, de a jó hír az, hogy nincs is igazán szükség, kivéve, ha egy DVD filmet szeretnénk megnézni. Ennek megoldására tudjuk ajánlani a külső optikai meghajtót kb. 10.000,-Ft tól lehet megvásárolni.

Wireless:
Minden netbookban megtalálható a beépített Wi-Fi, és a legtöbben a 802.11g, és néhány modell támogatja az újabb 802.11n szabványt is.
Sok netbook támogatja a Bluetooth-csatlakozást, vezeték nélküli headsettel, vagy szinkronizál a telefonnal. Ha más eszközöket is szeretnél használni Bluetooth-al akkor előtte ajánljuk ellenőrizd le, hogy van-e hozzá megfelelő meghajtó program, ami tudja azt kezelni.

Mobil internet:
Mind a három hazai mobil szolgáltató, újabbnál újabb akciókkal jelennek meg. Ezért akkor érdemes ezzel konkrétan foglalkozni ha valóban szükséged van rá. Fontos az áron kívül a lefedettség és a sebesség. Esetleg érdemes a mobil internettel együtt egy Netbookot vásárolni és így olcsóbban megvásárolhatjuk a gépünket.
Mobil internetre csatlakozni Netbookkal USB-n keresztül lehetséges, mely pendriveként is funkcionálhat.

Hőmérséklet:
A kis méretből adódik, hogy a Netbook könnyen melegszik, ez érezhető a gép alján. A hőmérséklete elérhető a több mint, 100 fokot is. Ezért szükséges beszerezni egy mérő szoftvert és egy hűtő padot is, hogy 95 foknál ne legyen magasabb a főmérséklete.

Videó a Netbook vásárláshoz

Netbookok rendkívül népszerűek manapság, mert könnyűek és valamivel olcsóbbak a notebookoktól, és akár egy teljes munkanapot is kibírnak.
Nézd meg a videót és megláthatod milyen igényeket tud kielégíteni a Netbook.

 

Jó választás és vásárlást kívánunk!
Szavazás

Tervezed, hogy ebben az évben fogsz vásárolni Netbookot?Netbook ajánlóRégen a flash játékok voltak a menők de most már ez átalakult és egy új iparág alakult ki: Online játékok.