3 lépés a sikeres notebook választáshoz

Ma már elképzelhetetlenek mindennapjaink anélkül, hogy ne állna a nap bármely percében rendelkezésünkre az internet, vagy ne intézhetnénk el számítógépen a munkával, vagy egyéb teendőkkel kapcsolatos ügyeket. A mobilitás minden korábbinál nagyobb szerephez jut, és ennek megfelelően a notebook iránt is egyre többen érdeklődnek. A piaci kínálat rendkívül széles, éppen ezért korántsem olyan könnyű eldönteni, hogy milyen típusra essen választásunk.

Legyen döntő az ár?

Vagy a hosszú távú zökkenőmentes használat érdekében fektessük a hangsúlyt inkább a minőségre és a márkára? A bestbyte.hu által megkérdezett szakemberek is úgy vélik, hogy notebook vásárlás alkalmával érdemes a már bizonyított márkák mellett letenni a voksot, hiszen ezek biztosan nem okoznak majd csalódást.

Minőséget csak ismert gyártótól

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ha elektronikai cikkekről van szó, akkor a minőségre érdemes kiemelt figyelmet fordítani. Nincs ez másként akkor sem, ha notebook vásárlás előtt áll, hiszen ezt a készüléket is szeretnénk több éven át használni. Esetében azonban jóval alaposabban érdemes megválasztani, hogy milyen márka mellett döntsünk, ugyanis míg asztali gép esetében az egyes alkatrészeket cserélhetjük, úgy ez notebook tulajdonosként már jóval nehézkesebb. Nem mindegy az sem, hogy mennyire könnyen lehet beszerezni az esetlegesen szükségessé váló javíttatáshoz az alkatrészeket, így mindenképpen javasolt az ismert márkák termékei közül választani. Mivel sokan munkájukból, elfoglaltságukból adódóan akár egyetlen napra is nehezen nélkülözik a notebook kínálta lehetőségeket, ezért korántsem mindegy, mennyi időt tölt az a szervizben.

Gondolja át, mire fogja használni!

Nem csak számítógép esetében ajánlott átgondolni, milyen célra kívánja majd a leendő készüléket használni, hanem notebook esetében is szerephez jut ez. Ha játékra, vagy komoly háttértudást igénylő feladatok elvégzésére keresgéli a megfelelő segítőtársat, akkor könnyen lehet, hogy a notebook helyett egy csúcskategóriás számítógépet érdemes inkább vásárolnia. A notebook nagy előnye a mobilizálhatóság és a kis méret, komolyabb teljesítményt igényelve tehát lehet, más téren kell a megoldást keresnie.

A bővíthetőségi lehetőségek mellett célszerű a csatlakozók számáról és jellegéről is meggyőződnie, de az sem mindegy, van-e DVD író a gépben, vagy mekkora RAM áll rendelkezésre. Ezekkel a buktatókkal általában a bevásárlóközpontok által kínált akciós ajánlatok esetében lehet találkozni, de ugyanakkor arra is ajánlott figyelni, hogy milyen méretű billentyűzet tartozik a notebook-hoz. Amennyiben ez túl kicsi, úgy használata is rendkívül kényelmetlen lehet.

Milyen anyag mellett érdemes dönteni?

Mivel a notebook valószínűleg társunk lesz a mindennapokban, és sokfelé magunkkal visszük majd, így a külső kialakításra és a strapabíróságra is javasolt fokozottan figyelni.

A szakemberek a fényes, lakkozott borítást azért nem ajánlják, mert ez gyorsan karcolódik, maszatossá válik, és szinte biztos, hogy nem szolgálja majd hosszú távon kényelmünket és persze az esztétikus megjelenést. Ha munkájához használja majd a készüléket, úgy valószínűleg az igényes megjelenés is fontos szempont a választásnál.

Legjobb, ha a business szektorban használatos notebook típusok esetében a strapabíró, túlmelegedés elleni védelemmel is ellátott fajtákra esik választása, melyek nem utolsó sorban stílusos megjelenéssel is bírnak. Fontos azonban tudnia, hogy még a legjobb minőségű notebook is igényli a védelmet, ezért már a vásárlás alkalmával ajánlott egy jó táskába befektetni, mely szállításhoz ideális választásnak bizonyul.
Szavazás

Tervezed, hogy ebben az évben fogsz vásárolni Netbookot?Netbook ajánlóRégen a flash játékok voltak a menők de most már ez átalakult és egy új iparág alakult ki: Online játékok.